Hükümetin propagandasını yaptığı İzmir-İstanbul otoyolunun İzmir ayağı için temel atıldı. Ancak, otoyolun ÇED raporu bulunmuyor. İzmir Barosu, hükümeti, "hukuka" davranmaya çağırıyor.
İzmir-İstanbul Otoyolu’nun İzmir ayağının temeli 27 Şubat günü atıldı. Hükümetin büyük bir propagandasını yaptığı otoyol ile ilgili önemli bir gerçek var: Otoyolun ÇED raporu alınmadı. İzmir Barosu, konuyla ilgili yargı sürecinin de devam ettiğini belirterek, hükümete “hukuka uyun” çağrısında bulundu.
Çevre Kanunu’nun 10. maddesi gerçekleştirilecek faaliyetler sonucunda çevre sorunlarının oluşması durumunda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun alınmasını zorunlu kılıyor. İlgili maddede, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez” deniliyor.
GENELGE İLE ÇED’İ DEVRE DIŞI BIRAKTILAR
Ancak, Başbakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı, 8 Aralık 2010 tarihinde bir genelge yayınlayarak, otoyol inşaatlarını ÇED kapsamından çıkardı. Böylece, 471 kilometre uzunluğundaki İzmir-İstanbul otoyolunun, çevrede yaratacağı tahribatlar da hiç dikkate alınmadı. Otoyol güzergâhında çok önemli tarım alanları, ormanlar, kültürel, arkeolojik ve doğal SİT alanlarıyla sulak alanların bulunduğu biliniyor. Bu alanların büyük bir bölümü de uluslararası çevre koruma sözleşmelerinin koruması altında.
BARODAN HÜKÜMETE UYARI
İzmir Barosu da, otoyolun çevresel sonuçlarına dikkat çekerek hükümete,”hukuka uyun” çağrısında bulundu. İzmir Barosu, ÇED planlaması ve uygulaması yapılmayan Karadeniz Sahil Yolu’nun yarattığı ekolojik felaketleri anımsattı.
Başbakanlığın, söz konusu genelgesinin iptali için açılan davanın da devam ettiğini belirten İzmir Barosu, ÇED yönetmeliğinin “kapsam dışı projeler başlıklı” maddesinin yürütmesinin de Danıştay tarafından kesin olarak durdurulduğunu belirtti.
28 Ocak günü Çevre ve Orman Bakanlığı’na “ÇED süreci işletilmeden projene onay verilmemesi” için başvuruda bulunduklarını anımsatan İzmir Barosu, henüz bir yanıtın gelmediğini belirtti. İzmir Barosu, açıklamasında, “Başbakanlık, Ulaştırma Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı yasaların üstünde kurumlar değildir. Anayasa uyarınca Çevre Kanununun 10.maddesini ve Danıştay’ ın anılan kararını uygulamakla yükümlü ve ödevli kurumlardır” ifadelerine yer verdi.
ANF NEWS AGENCY
1 Mar 2011
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder
Hakaret küfür vb yorumlarınız olursa savcılığa başvurulucaktır