1 Şub 2012

Afrika timsahlarinin atasi Fas'ta bulundu



Afrika timsahlarının atası Fas'ta bulundu

ANF
10:49 / 01 Şubat 2012
Haber Merkezi - Fas’ta bulunan fosilleşmiş bir kafatasından yola çıkarak tarih öncesine ait yaklaşık 10 metre uzunluğunda dev bir timsah keşfedildi. Amerikalı araştırmacılar bu sürüngenin, bugün Afrika’da yaşayan timsahların atası olduğunu belirtiyor.

Başını örten derisinin kalınlığından dolayı "Shieldcroc" (Zırhlı Timsah) olarak adlandırılan bu yaratık, Missouri Üniversitesi’nden Casey Holliday tarafından ortaya çıkarıldı. Holliday, yaklaşık 95 milyon yıl öncesine ait bir numunenin fosilleşmiş kafatasını incelerken Zırhlı Timsah’ı keşfetti. Bir bütün olmayan kafatası, yıllardan beridir Kanada’daki Ontario Kraliyet Müzesi’nde bulunuyordu.

Holliday, kafatası içerisindeki izleri inceleyerek sürüngenin boyu ile kafasının boyunu tahmin etti. Çıkan sonuca göre timsahın 1,52 m uzunluğunda bir kafası ile birlikte toplam 9,14 metre uzunluğunda boyu vardı.

Bu keşiften yola çıkarak timsahların çevresinin korunması için daha iyi yöntemlerin bulunması bekleniyor. Bulunan bu son timsah türü, yaklaşık 95 milyon yıl öncesine ait. Mezozoik Çağ’a (245 ila 65 milyon yıl öncesi) denk gelen bu dönem aynı zamanda Dinozorlar Çağı olarak da adlandırılıyor. Dinozorlar 65 milyon yıl önce yok olmuştu.

BAŞINDA KALKAN VARDI

Kan damarlarının kafatasında bıraktığı izlerin incelenmesi sonucunda araştırmacılar timsahın başının üzerinde bir tür kalkana sahip olduğunu tespit etti. İlk kez bu hayvanlarda böyle bir yapıya rastlanıyor.

Profesör Holliday’a göre baştaki bu çıkıntı muhtemelen dişileri cezp etmek ve "Shieldcroc" düşmanları üzerinde etki yaratmak içindi. Çıkıntının aynı zamanda hayvanın başındaki sıcaklığı kontrol etmek amacıyla termik bir regülatör görevi görmüş olabileceği de tahmin ediliyor.

ANF NEWS AGENCY

0 yorum:

Yorum Gönder

Hakaret küfür vb yorumlarınız olursa savcılığa başvurulucaktır