1 Şub 2012

BDP'liler icin anayasanın 14. maddesi devrede



BDP'liler için anayasanın 14. maddesi devrede

ANF
19:51 / 31 Ocak 2012
Ankara - ”KCK operasyonu” adı altında Kürt siyasetçilere yönelik tutuklamalar milletvekillerini de tehdit eder noktaya geldi. Dokunulmazlığı aşarak Anayasa'nın 14. maddesini işleterek yargı yolu ile siyasal dokunulmazlığa müdahale gündemde.

Yargıtay’ın, halen tutuklu bulunan BDP Van Milletvekili Kemal Aktaş hakkında, “PKK propagandası yaptığı” gerekçesiyle açılan davadaki 2 yıl 1 aylık hapis cezasını onaması, dokunulmazlık hakkına karşın sürdürülen yargılamanın son aşaması olacak. Aktaş hakkındaki karar, halen Yargıtay’da dosyası bulunan diğer blok ve BDP milletvekili için de örnek oluşturacağından TBMM’nin bu konuda izleyeceği tutum belirleyici olacak.

Yargıtay’ın, BDP’li Kemal Aktaş hakkındaki 2 yıl 1 aylık hapis cezasını onaması, 1990’larda DEP milletvekillerinin üyeliklerinin Meclis kararıyla düşürülmesinde yaşanan sürecin, bu kez “yargı kararlarıyla” yaşanması olasılığını gündeme getirdi. Anayasanın 83. maddesinin 2. fıkrası TBMM üyeleri hakkında “seçimden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesinin, üyelik sıfatının sona ermesine” bırakılacağını hükme bağlıyor.

'DAVALARIN DEVAM ETTİRİLMESİ CİDDİ SORUN'

Aktaş, milletvekili dokunulmazlığı kapsamı dışında olan anayasanın 14. maddesine göre yargılanıyor. Normalde dokunulmazlık kapsamındaki suçlarda yargılama dönem sonuna bırakılırken, Aktaş’ın dosyası 14. madde kapsamına sokulduğu için yargılama sürdü ve Yargıtay’da yerel mahkemenin verdiği cezayı onadı. Yargıtay’da Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Leyla Zana, Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda vekilin dosyası bulunuyor.

BDP'nin Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, tutuklu Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın Yargıtay tarafından cezasının onaylandığını, ancak bu cezanın Aktaş'ın vekilliğinden sonra onandığını hatırlatarak, "Yasa çok açıktır. Bu kararın infazı milletvekilliği döneminin sonunda uygulanabilir. Şu anda düşürme durumunun olmaması lazım" dedi.

Beştaş, Anayasa'nın 14. maddesi gerekçesi ile milletvekilleri hakkında açılan davaların milletvekilliğinden sonra da devam ettirilmesinin demokratik siyaset açısından ciddi bir sorun olduğunu belirterek, "Bu demokratik standartlara uymuyor. Dokunulmazlıkları olduğu halde zorla getirmeler bir yandan uygulanmaya çalışılıyor bir yandan da milletvekillerinin söylediklerinden dolayı açılan cezalar onaylanıyor" dedi. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılamadığı milletvekillerinin bile özgürlüğü ve güvenliğinin olmadığı bir ortamda anaysa tartışmaların dahi yapılamayacağına dikkat çeken Beştaş, Kemal Aktaş davasında da yanlış yorumlamaların olduğunu kaydetti.

ANF NEWS AGENCY

0 yorum:

Yorum Gönder

Hakaret küfür vb yorumlarınız olursa savcılığa başvurulucaktır