1 Şub 2012

Dink ve tutuklu gazeteciler İsvec parlamentosunda



Dink ve tutuklu gazeteciler İsveç parlamentosunda

ANF
09:14 / 01 Şubat 2012
Stockholm - İsveç Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Bodil Cebellos, Türkiye’de tutuklu 105 gazetecinin durumu ile geçtiğimiz günlerde karara bağlanan Hrant Dink davasını İsveç Parlamentosu’na taşıdı.

“Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü” başlığını taşıyan soru önergesinde Bodil Cebellos, Türkiye’nin 2009 yılından beri Kürtlere yönelik “tutuklama politikası” izlediğine, aralarında belediye başkanları, gazeteciler ile aydınların bulunduğu 7 bine yakın kişinin gözaltına alındığına, bu kişilerden tutuklanan 3 bin 895’inin ise büyük olasılıkla düşüncelerini açıklama haklarını kullandıkları için cezalandırılacaklarına dikkat çekti.

Cebellos, Hrant Dink Davası kararına da yer verdiği soru önergesinde, devletle ilişkisi olduğu ve cinayeti planladıkları suçlamasıyla yargılanan 19 kişi hakkında mahkemenin verdiği berat kararını da eleştirdi. İsveçli parlamenter, önergesinde Hrant Dink ve Orhan Pamuk’un Ermeni soykırımı ile ilgili düşüncelerini açıkladıkları için ‘Türklüğü aşağılama’ suçlamasıyla Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden yargılandıklarına da yer verdi.

Bodil Cebellos insan hakları, düşünce ve basın özgürlüğünün İsveç’in dış politikasının temelini oluşturduğunu, komşu ülkelerde bu hakların ihlal edilmesine karşı kayıtsız kalınamayacağını belirttiği soru önergesini İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt’in cevaplandırmasını istedi. Bakan Bildt’e cezaevindeki gazetecilerin durumunu Türk hükümetiyle tartışmasını da önerdiği soru önergesinde Cebellos, Bakan’a Dink davası ile tutuklu gazetecilerin durumlarını Avrupa Birliği gündemine getirmek için bir girişimde bulunup bulunmayacağı sorusunu da yöneltti.

ANF NEWS AGENCY

0 yorum:

Yorum Gönder

Hakaret küfür vb yorumlarınız olursa savcılığa başvurulucaktır