1 Şub 2012

‘Kavgam’ Almanya’da yok satti!



‘Kavgam’ Almanya’da yok sattı!

Aygül Yıldız -ANF
09:04 / 01 Şubat 2012
Berlin - Yasak olmasına rağmen ilk bölümü haftalık bir gazetenin eki olarak verilen Hitler’in “Kavgam” kitabı, Almanya’da yoğun ilk gördü. 50 bin olan gazetenin tirajı iki katına çıkarken, gözler şimdi kitabın telif hakkını elinde bulunduran Bayern Eyaleti hükümeti ile İngiliz yayıncı Peter McGee arasında süren davada.

Hitler’in 1923 yılında hapiste yazdığı ‘Kavgam' (Mein Kampf) yayınlandığı günden bu yana hep gündemde. Nazi ideolojisinin manifestosu olarak bilinen kitap, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra ‘halkı kışkırttığı’ ve ‘anayasa düşmanlığı yaptığı’ gerekçeleriyle Almanya’da yasaklı.

Ancak Almanya, hem Hitler’in ölümünden 70 yıl sonra telif haklarının bitmesi ve ilerleyen teknoloji karşısında yasağın ne kadar işe yaradığını tartışıyor. Kimi ülkelerde ise kitap yoğun bir ilgi görmüştü. 2005 yılında Türkiye’de basıldığında birkaç ay içinde 100 bin satarak ‘en çok satan kitaplar’ listesinin ilk sıralarına girmişti.

Türklerin dışında Rusya, İngiltere ve ABD’de yoğun ilki gören kitap son olarak İspanya’da dijital kitap ‘e-book’a da girmeyi başardı. Almanya’da ise ilk kez geçtiğimiz hafta İngiliz yayıncı Peter McGee’ye ait “Zeitungszeugen” (Gazete tanıkları) adlı haftalık bir gazete yasağı delerek kitaptan bir bölümü ek biçiminde okuyuculara sundu.

‘KAVGAM İÇİN KAVGAM SÜRECEK’

Hitler’in nüfusuna kayıtlı olması yüzünden kitabın telif hakkını elinde bulunduran Bayern Eyaleti’nin Maliye Bakanlığı yayıncıyı mahkemeye verdi. Mahkeme diğer bölümlerin yayınlanmamasını geçtiğimiz hafta yasaklarken, yayıncı McGee “Kavgam için kavgam sürecek” mesajını verdi.

Gazetenin internet sayfasında Alman okuyuculara seslenen İngiliz yayıncı “Bu eseri yayınlayarak amacımız analiz yapmak ve bilimsel tartışmaların önünü açmaktır. Mahkemeye itirazımızı yaptık, yanıt alır almaz bölümleri yayınlamaya devam edeceğiz” notunu astı. Fakat kimilerine göre McGee’nin niyeti kitap üzerinden para kazanmak.

Zaten 50 bin ile 60 bin arasında olan gazetenin tirajı ‘Kavgam’ ekinden dolayı iki katına çıktı. Gazetenin basın sözcülüğü geçtiğimiz hafta yüz bin sattıklarını açıklayarak, satıştan memnuniyeti dile getirdi.

Ancak Nazi Almanyası’nda 10 milyon satan kitabın 18 sayfalık ilk bölümüne ilişkin söz konusu gazetenin okuyucuları arasında da tartışmalar alevlendi. Gazetenin internet sayfasında kimi okuyucu “Gazetenizi artık almayacağım”, kimi de “çok iyi bir iş yaptınız” şeklinde notlar gönderdi.

ANF NEWS AGENCY

0 yorum:

Yorum Gönder

Hakaret küfür vb yorumlarınız olursa savcılığa başvurulucaktır