1 Şub 2012

3’uncu yargi paketine ‘Samil Tayyar’ ayari



3’üncü yargı paketine ‘Şamil Tayyar’ ayarı

ANF
08:23 / 01 Şubat 2012
Ankara - Türkiye’de yargılama uzun süreli tutukluluk nedeniyle ‘işkenceye’ dönüşürken, tutukluluk süresinde indirim yapılması 3’üncü yargı paketinde almadı. Meclis’e sunulan yargı paketinde tutukluluk süresinde indirim yapılmamasında Şamil Tayyar etkili oldu.

AKP’nin “3. yargı paketi” diye adlandırdığı, Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Ancak, Türkiye’de uzun yargılamanın uzun sürmesi ve tutukluluk süresinin ‘işkence’ye dönüştüğü şeklindeki yorumlara rağmen AKP konuyu bir kez daha gündemine almadı. AKP’nin TBMM’ye sunduğu 3’üncü yargı paketinde ‘uzun tutukluluk’ süresine yer verilmezken, parti içinde ise görüş ayrılıklarının oluştuğu belirtildi. Tutukluluk süresinde indirim isteyenlerin paketin görüşüleceği TBMM genel kurul sürecinde pakete bu yönde düzenleme konulmasını isterken, indirime şiddetle karşı çıkanlar ise bir değişiklik yapılmaması yönünde kulis yapıyor.

Tasarıda, katalog suçları diye tanımlanan özel yetkili mahkemelerde görülen davalarda yargılananlar için iki katı hesabıyla 10 yıl olarak uygulanan 5 yıllık tutukluluk süresinde bir indirim yer almadı. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan pakette özellikle muhalefet ve kamuoyundan gelen eleştiriler çerçevesinde tutukluluk süresini bir ya da 2 yıl kısaltan bir düzenlemeye gidilip gidilmemesi tartışmaya açıldı. Bakanlık’ta yapılan tartışmalardan sonuç çıkmayınca konu AKP Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) görüşüldü. MYK toplantısında, tutukluluk süresinde yapılacak 1 ya da 2 yıl indirime, hükümetin yargı alanında yürüttüğü politikalara destek veren taban ve çevrelerde tepki toplayacak birçok ismin tahliyesini sağlayacağı iddiasıyla karşı çıkıldı. Ancak bu iddianın altında Ankara’daki kulislere göre başta Balyoz ve KCK davasında yargılanan siyasetçiler, insan hakları savunucuları, aydın, gazeteci ve avukatların geldiği belirtiliyor.

KABİNE’DE TARTIŞILDI

AKP MYK’sında bu görüş öne çıkarken, tutukluluk süresinde indirim konusu, tasarının içeriği çerçevesinde Bakanlar Kurulu’nda da ele alındı. Kabine içinde ise yargı süreçlerini hızlandıracak tasarıdaki düzenlemelerin daha çok bürokrasiyi azaltacak nitelikler taşıdığı, beklentinin ise doğrudan tutukluluk süresine ilişkin tepkileri giderecek bir düzenleme olduğu görüşleri ifade edildi. Bu kapsamda tutukluluk süresinde kısmi de olsa “1 ya da 2 yıl” kısaltmaya gidilebileceği önerileri gündeme geldi. Tutukluluk süresinde kısaltmaya gidilmesi önerileri parti içinde de destek buldu. Bu nedenle 2 hafta önce hazırlıkları tamamlanan paket, beklemeye alınarak kesin bir karara varılması için Meclis’e gönderilmedi.

ŞAMİL TAYYAR DEVREDE...

Tam bu aşamada parti içinden Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e yönelik “Kesinlikle tutukluluk süresinde indirim sağlayacak bir düzenlemenin tasarı içinde yer almaması” hedefiyle kulis başlatıldı. Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekili, Ergin’den, “Tutukluluk süreleriyle ilgili bir düzenlemenin pakete girmeyeceği konusunda kendilerine söz verilmesini” istedi.

Bunun üzerine tasarı, uzun tutuklulukla ilgili hiçbir düzenlemeye yer verilmeden TBMM’ye gönderildi. Ancak tasarının TBMM’ye gelmesi üzerine parti içinde tutukluluk süresinde kısaltma isteyenler ve kesinlikle istemeyenleri ayrı ayrı hareketlendirdi. Sürede indirim isteyenler, tasarının Meclis’teki komisyon ve Genel Kurul aşamalarında tutukluluk süresiyle ilgili bir düzenlemenin eklenmesi için çaba harcarken karşı çıkanlar ise kesinlikle bunu önlemeye yönelik bir kampanya yürütmeye başladı

ANF NEWS AGENCY

0 yorum:

Yorum Gönder

Hakaret küfür vb yorumlarınız olursa savcılığa başvurulucaktır